La punció seca
QUÈ ÉS I QUAN S’UTILITZA AQUESTA TÈCNICA
Una de les tècniques de fisioteràpia que s’utilitzen per al tractament dels anomenats punts gallet és la punció seca.
En aquesta tècnica s’utilitza una agulla de característiques similars a les d’acupuntura. Del que es tracta és de localitzar el punt gallet que genera les molèsties i punxar-lo amb l’agulla per a generar un efecte mecànic.
Se’n diu punció seca perquè no s’introdueix cap substància o medicament juntament amb l’agulla. Només es tracta de punxar la zona afectada.
A GMG utilitzem aquesta tècnica en pacients concrets, i en tot moment actualitzem els coneixements que els professionals aporten amb ella en cada sessió de tractament.
En general, aquesta tècnica sol donar bons resultats en el tractament de malalties relacionades amb dolors múscul-esquelètics pels punts gallet.
Un altre factor a tenir en consideració és que com a tècnica, no val la pena realitzar-la de forma aïllada. És a dir, ha d’integrar-se dins del tractament fisioterapèutic, juntament amb el canvi d’hàbits que permetin l’activació dels punts gallet.
Per a disminuir la probabilitat de recaigudes després del tractament, sol bastar en la majoria dels casos, amb mantenir un estil de vida actiu i realitzar uns certs exercicis físics.
Els punts gallets són una zona hiperirritable localitzada en una banda tibant d’un múscul esquelètic que genera dolor amb la compressió, distensió, sobrecàrrega o contracció del teixit, que generalment respon amb un dolor referit.
Un punt gallet és el desencadenant del dolor però no la causa que aquest es produeixi. Normalment, aquesta causa sempre es troba en una sobrecàrrega de la musculatura, que pot deure’s a:
Moviments repetitius i monòtons d’un mateix grup muscular: per exemple, en esports com el tenis, en què un dels braços sempre realitza el mateix tipus de moviment. O en treballs que requereixin fer contínuament un gest continu, com l’ús del ratolí en l’oficina.
Sedentarisme o inactivitat dels músculs: si no exercitem la musculatura de forma adequada, aquesta s’afebleix amb el temps i s’escurça, arribant a vegades a l’atròfia muscular.
Sobrecàrrega produïda per una forta contracció muscular: un gest brusc, una caiguda o un sobreesforç muscular al que no estem acostumats, com aixecar una càrrega massa pesada.