La mascareta i el bruxisme
Amb la present pandèmia de la Covid-19, hem normalitzat l’ús freqüent de la mascareta: d’obligat compliment a tot arreu on podem anar. Amb aquesta nova pràctica, s’ha vist augmentada la incidència de pacients que estrenyen molt més les dents (bruxisme).
Com podem sospitar si ens està passant?
Quan estrenyem la boca, moltes vegades no ens n’adonem, però hi ha símptomes molt comuns que ho clarifiquen:
- Mals de cap i sensació de tensió.
- Dolors en les zones laterals de la cara.
- Dolor o impossibilitat d’obrir la boca.
- Molèsties al menjar o mastegar.
- Brunzits a les orelles.
Què ho provoca?
El frec de la mascareta fa que hi hagi un estímul sensitiu a la pell de la zona de la cara que, de forma involuntària, facilita que estrenyem les dents i tensem la musculatura de la boca.
El parlar i comunicar-nos amb la mascareta posada fa que ens costi més vocalitzar, o pot modificar la forma de fer-ho, també gairebé sense adonar-nos. Es veu afectada la mobilitat de la mandíbula i, per tant, altera la musculatura facial augmentant la seva tensió. Aquesta causa es dóna més en professions que necessiten parlar mentre han de portar posada la màscara durant moltes hores.
La sensació de fluïdesa respiratòria també es veu alterada, sembla que costa més respirar al portar mascareta. Per això, d’una manera no conscient tendim a avançar la mandíbula per agafar aire per la boca i per intentar desenganxar la mascareta d’aquesta i del nas. Aquesta antepulsió de la mandíbula (avançar-la) genera una tensió anòmala de la musculatura de la boca, podent desencadenar també bruxisme.
Com ho podem solucionar?
A GMG fem un treball global per a reequilibrar la musculatura facial general i en concret la boca. Ajudem a eliminar les tensions d’aquests músculs tan importants al nostre dia a dia, i així restablim les funcions de la mandíbula. També dissenyem i expliquem a cada pacient de forma personalitzada una rutina d’exercicis per fer a casa, i d’aquesta manera mantenir la millora i evitar possibles recaigudes.