Fisioteràpia pre competició: massatge esportiu

Fisioteràpia pre competició: massatge esportiu

Molts de vosaltres us pregunteu quan heu d’anar al fisioterapeuta a fer-vos un massatge, quin és el millor moment.

Avui us respondrem a algunes preguntes relacionades amb la fisioteràpia pre i post competició per a prevenir i seguir una correcta conducta.

El massatge esportiu és aquell que s’aplica sobre un pacient que no té cap patologia o lesió concreta, és a dir, aquell que activa o relaxa el múscul segons el moment d’activitat física en el que es troba l’atleta amb l’objectiu d’evitar lesions i millorar el rendiment esportiu.

 

Els principals objectius són relaxar els músculs sobrecarregats, tractar els punts gallet i descontracturar punts concrets del ventre muscular.

Volem deixar clar que el massatge esportiu no és un únic tipus de massatge, sinó que seran varis amb diferents funcions segons la forma d’aplicació fisioterapèutica. El temps, les funcions i les formes d’aplicar-lo seran les següents:

  • Massatge d’entrenament: És aquell que l’atleta demanarà durant l’etapa de transició entre el treball de resistència (tirades més llargues) i la potència muscular (sèries), i/o quan s’augmenta de forma exponencial les càrregues de treball. Podríem dir que la seva aplicació seria de forma suau, lenta, no brusca i en profunditat. Posseeix una funció relaxada, preventiva i diagnòstica, i estaria recomanada per abans de començar la planificació esportiva (pretemporada) i a la meitat d’aquesta.
  • Massatge pre-competició: És aquell que hauria de ser aplicat 2-3 dies abans de la competició. És un massatge no tan profund com el realitzat durant l’etapa d’entrenament, ja que la seva funció no és la de relaxar i lluitar contra la sobrecàrrega, sinó que és la de preparar al múscul per a la competició (acció activadora).
  • Massatge de competició: És un tipus de massatge ràpid, activador, no profund, s’aplica immediatament abans de començar a competir, és a dir, serveix per a escalfar la musculatura i preparar-la per l'”estrès competitiu”. També es pot aplicar durant la competició per a tractar rampes, mantenir l’activació i temperatura muscular i tractar sobrecàrregues agudes…
  • Massatge post-competició: L’aplicació d’aquests es realitza immediatament després d’haver sotmès el cos a un estrès molt gran, el que pot ser perjudicial per a l’atleta, ja que en aquesta fase, poden existir lesions musculars ocultes sota la inflamació muscular generalitzada o el dèficit sensitiu del pacient produït pel torrent d’endorfines segregat en acabar l’activitat física. Per tant, seria un tipus de massatge que si es fa, hauria d’aplicar-se de forma molt suau i superficial.
  • Massatge de recuperació: Es tracta del massatge verdader post-competició, aquell que ha de ser aplicat 2-3 dies després del gran esforç esportiu. És un tipus de massatge relaxant, lent, profund i que diagnostica petites lesions que s’hagin pogut produir, que ajuda a la recuperació del pacient. És perfecte per a plantejar-se nous objectius i reptes per a poder treballar!
No perdis el fil

Sigues el primer a conèixer les novetats i les promocions

×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a info@gabinetmedic.com

× Et podem ajudar?