El dolor patelofemoral: símptomes i tractaments

El dolor patelofemoral: símptomes i tractaments

En practicar esports o activitats molt mogudes, és comú que apareguin malalties relacionades en les zones que pateixen una major fricció o estrès, com pot ser el dolor patelofemoral. Aquest tipus de lesions són molt comunes i, en aquest article t’expliquem per què és tan important cuidar-les i donar-los el tractament correcte a temps.

 

QUÈ ÉS LA SÍNDROME DE DOLOR PATELOFEMORAL

La síndrome de dolor patelofemoral descriu el dolor de la part del davant del genoll i al voltant de la ròtula o os del genoll. Es coneix com el genoll del corredor o del saltador, ja que és més comú que aparegui en persones que realitzen esports que impliquen córrer i saltar.

Ocorre quan els nervis detecten dolor en els teixits tous, que inclouran els tendons, el coixinet gras sota la ròtula i el teixit sinovial, i l’os al voltant de la ròtula.

A vegades, pot desenvolupar-se en forma de “condromalacia rotuliana”, que consisteix en l’estovament i degradació del cartílag articular que es troba en la part interna de la ròtula.

El dolor augmentarà en córrer, pujar o baixar escales o quan la persona passa assegut grans períodes de temps.

 

CAUSES FREQÜENTS DEL DOLOR PATELOFEMORAL

La síndrome femoropatelar causa dolor en la part anterior del genoll per un augment de pressió entre la ròtula i la tròclea del fèmur, generant així irritació i desgast en el cartílag de l’articulació del genoll.

En la majoria dels casos, aquest dolor és sofert per persones que practiquen molt esport i sotmeten al genoll a activitats que provoquen tensió repetida com poden ser trotar, fer esquats i pujar escales. És a dir, serà causat per l’ús excessiu de la zona del genoll i podrà empitjorar depenent de la intensitat i la durada de l’activitat realitzada.

Qui pot desenvolupar la malaltia coneguda com a genoll del corredor?

Encara que és una malaltia que pot aparèixer en qualsevol mena de persona, la síndrome patelofemoral està associada directament a alguns factors de risc com:

Edat: S’associa aquesta malaltia a persones adolescents o adults joves, ja que en edats més avançades els dolors de genoll solen anar relacionats amb malalties com l’artritis.

Sexe: La síndrome del corredor és més propens a aparèixer en dones que en homes, en part provocada aquesta diferència per un os pèlvic més ample, que pot augmentar el risc de patir desviacions en l’alineació de la ròtula.

Alguns esports: com ja es comentava anteriorment, hi haurà alguns esports que, en implicar activitats més enèrgiques com saltar o córrer, faran que les persones siguin més propenses a sofrir aquesta malaltia.

 

SÍMPTOMES MÉS HABITUALS DE LA SÍNDROME DE DOLOR PATELOFEMORAL

Alguns símptomes comuns poden ser:

– Dolor en realitzar activitats esportives com córrer, agenollar-se o fer esquats.

– Dolor després d’estar assegut durant un llarg període de temps, amb els genolls flexionats, com pot ocórrer en un viatge llarg o al cinema.

– Dolor relacionat amb la intensitat de l’activitat, la superfície en la qual es realitzi o les sabatilles que s’usin.

– Espetecs o sons de ‘clic’ en el genoll en pujar o baixar escales o en posar-se dempeus després de romandre assegut durant un llarg període de temps.

 

Com prevenir la síndrome de genoll del corredor?

Els exercicis de rehabilitació seran imprescindibles per a enfortir els músculs que sostenen els genolls i controlen l’alineació d’aquestes. Serà molt important triar una clínica de fisioteràpia que compti amb especialistes en malalties de genoll perquè dissenyin una taula d’exercicis adequada com és en el nostre cas, a Gabinet Mèdic Girona.

Existeixen una sèrie de consells o mesures excepcionals que serviran per a prevenir la síndrome patelofemoral:

– Ús d’un calçat adequat per a cada persona i activitat

– Escalfar i estirar correctament abans de cada exercici

– Exercicis o estiraments que ajudin a enfortir els quàdriceps abans dels entrenaments

– Reduir l’activitat en cas d’haver sofert problemes de genoll anteriorment o de sentir dolor en la zona de la ròtula.

– Mantenir un pes i massa musculars adequats per a evitar un excés de tensió en els genolls.

 

És a dir, el millor per a evitar patir els dolors provocats per la síndrome de genoll del corredor serà mantenir una vida saludable, sense excessos en l’activitat esportiva. En cas que apareguin dolors en la zona, acudir a un especialista per a trobar el tractament més adequat per a cada persona i cas.

No perdis el fil

Sigues el primer a conèixer les novetats i les promocions

×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a info@gabinetmedic.com

× Et podem ajudar?