El dolor cervical
El dolor cervical, cervicàlgia o simplement dolor de coll, és una de les consultes més freqüents en atenció primària, després de la lumbàlgia i l’espatlla dolorosa. Al voltant del 70% de la població pateix dolor cervical en algun moment de la seva vida, la qual cosa el converteix en un dolor molt familiar per a la majoria de les persones i, encara que les seves causes són variades, la més freqüent de totes elles és una mala postura mantinguda en el temps.
SÍMPTOMES
La cervicàlgia és una malaltia molt freqüent caracteritzada per un dolor d’intensitat variable en la zona del coll, que a vegades és molt incapacitant, podent arribar a dispersar-se fins a l’espatlla, entre els omòplats o escàpules, el braç i els dits en forma de formigueig. Altres símptomes que poden anar associats a la cervicàlgia són rigidesa, dificultat de moviment, marejos, cefalees…
Les seves causes són múltiples, però la més freqüent són les males postures cronificades i contractures originades per la repetició de moviments.
EL DOLOR CAUSAT PER EL MAL ÚS DE LES PANTALLES
Les noves tecnologies també porten noves síndromes que cursen amb dolors cervicals, entre altres símptomes. Un d’ells és la “síndrome de l’ordinador”, que produeix dolors en el coll, espatlles i esquena, tensió per sobrecàrrega i, en general, alteracions en la columna cervical.
Les solucions són a la nostra mà: higiene postural i un lloc de treball ergonòmic, en el cas dels ordinadors, i en el dels dispositius mòbils limitant les hores d’ús i elevar-los a l’altura dels ulls. Especialment en nens és important corregir aquest mal ús com més aviat millor amb reeducació postural o rehabilitació, massatges i exercicis per a relaxar i enfortir la musculatura del coll.
QUÈ CAL EVITAR
Per a evitar sobrecàrregues en la columna cervical que poden derivar en contractures i dolor cal parar esment en els gestos i hàbits del dia a dia que realitzem inconscientment, com:
- Mantenir postures fixes que impliquin flexió i extensió de coll durant períodes llargs de temps.
- Utilitzar matalassos tous o molt rígids, dormir boca avall i usar coixins molt alts.
- Llegir tombat en el llit
- Portar pesos, com la motxilla o la bossa, sempre en el mateix costat.
- Arrossegar les maletes i els carros de la compra.
- Abaixar el cap per a mirar el mòbil.
A Gabinet Mèdic Girona treballem amb la finalitat de resoldre el problema i a més en molts casos evitar que torni a aparèixer, analitzant les causes, aportant els exercicis terapèutics i les recomanacions necessàries per a la millora dels teus hàbits quotidians que fan que el dolor reaparegui.